Elly Boone

Werd behandeld bij het ZRTI

Interview

“Ik voelde me absoluut geen patiënt”

Ieder uur krijgen in Nederland tien mensen de diagnose kanker. Een boodschap die je wereld op z’n kop zet. Elly Boone-de Wild was vorig jaar één van hen en vertelt hoe zij haar operatie en de bestralingen heeft ervaren. 

Binnen twee weken na de diagnose volgde een operatie. Elly bleef nuchter onder haar ziekte. “Het voelde alsof het niet over mezelf ging, alsof het iemand anders overkwam. Ik heb me eerlijk gezegd ook geen seconde zorgen gemaakt. Maar wat me wel wat tegenviel was dat ik ook nog vijftien keer bestraald zou moeten worden. Ik dacht: er is een tumor van vier centimeter verwijderd, nu ben ik er klaar mee. Maar ook toen zette ik vrij snel de knop om. Deze bestralingen konden tenminste dichtbij huis in Vlissingen plaatsvinden, ik hoefde niet helemaal naar Rotterdam of nog verder.” 
 
Elly had eigenlijk nog nooit van het ZRTI gehoord, voordat ze er haar bestralingen kreeg. “Maar ik werd er vanaf het eerste moment goed opgevangen en ik voelde me absoluut geen patiënt. Het is natuurlijk geen theevisite,maar iedereen was zo ontzettend aardig. En ook de behandelingen zelf zijn me meegevallen, het was totaal niet pijnlijk en binnen een kwartiertje was het steeds gebeurd. ”

Omdat de afstand naar Vlissingen voor Elly vrij ver was, mocht ze samen met haar man gebruikmaken van het zorgarrangement dat het ZRTI ter beschikking stelt aan patiënten die wat verder moeten reizen. “We verbleven een midweek in een appartement pal aan zee. Elke ochtend wandelde ik naar het ZRTI voor mijn behandeling en de rest van de tijd zaten we lekker op het balkon tot ‘s avonds laat. Dat ons dat zomaar aangeboden werd, vond ik zó bijzonder. Wat ik ook prettig vond: tijdens mijn eerste bezoek aan ZRTI mocht ik een wollen omslagdoek uitzoeken, die ik om me heen kon slaan om naar de bestralingsruimte te lopen. Wat gek, dacht ik, want het was buiten zo’n 25 graden. Maar het bleek toch wel prettig. Dat soort kleine dingen zorgen ervoor dat je je bij het ZRTI een mens voelt en geen patiënt.''