Dirk-Jan Westerhof

manager Fysica & ICT

Interview

“ICT is de hoeksteen van onze radiotherapie”

Goed werkende ICT is in de zorg van groot belang. Binnen de radiotherapie hangt zelfs álles ervan af. De beeldvorming, de berekeningen, de bestralingen zelf: alles staat of valt bij goed werkende systemen. Het ZRTI werkt sinds 2013 samen met Open Line om het functioneren van de ICT te borgen en heeft in 2019 de samenwerking weer voor twee jaar verlengd.

“Dat we onze ICT-infrastructuur extern hebben belegd is een strategische keuze geweest”, vertelt Dirk-Jan Westerhof. “We hebben besloten om ons bij het ZRTI volledig te focussen op onze core business. Dat is het leveren van hoogwaardige radiotherapie, niet het aanleggen en beheren van ICT. Open Line is een partij met veel ervaring in de zorgsector en geniet een grote betrouwbaarheid, een van de redenen dat voor dit bedrijf is gekozen.” Niels van Rooij: “Open Line heeft twee datacenters in het zuiden van het land, waardoor samen met een slimme inrichting van de infrastructuur de beschikbaarheid en de veiligheid van alle data en processen optimaal gewaarborgd is.”

Stabiel

Bij het inrichten van de infrastructuur kwam aan het licht dat de dataverbinding naar Zeeland niet voor alle delen van de bedrijfsvoering snel genoeg is. De leverancier van de software voor de bestralingsapparatuur stelt als eis dat het dataverkeer een bepaalde snelheid moet hebben en minimale vertraging, vertelt Niels. “Dat kon in Vlissingen niet gegarandeerd worden. Daarom hebben we de bestralings- en planningssoftware lokaal draaien bij het ZRTI zelf. De vernieuwing van de hardware voor de aansturing van de bestralingsapparatuur is iets dat we in het afgelopen jaar met minimale downtime gerealiseerd hebben. Dat is écht iets waar we trots op zijn.”

Storing

Natuurlijk gaat er ook wel eens iets niet goed. Dirk-Jan: “Vorig jaar hebben we een paar grote storingen gehad in de Aria-software, die de bestralingsapparatuur aanstuurt. In eerste instantie konden we de oorzaak niet vinden. Meer dan vervelend, want we hebben patiënten naar huis moeten sturen. Samen met Open Line en de softwareleverancier zijn we daar ingedoken en hebben we uiteindelijk de oplossing gevonden. In zulke situaties merk je pas hoe waardevol het is als je met meerdere partijen goede afspraken hebt en je optimaal samenwerkt.”

War room

Niels: “Open Line heeft veel expertise in de zorgsector, maar we hebben ook andere klanten, bijvoorbeeld autodealers. Heel cru gezegd: als die een dag geen internet hebben, dan is dat natuurlijk heel jammer. Maar het is niets vergeleken met een situatie waarin je iemand naar huis moet sturen die misschien wel met lood in z’n schoenen voor een belastende behandeling naar het ZRTI is gekomen. Het gaat bijna letterlijk om leven en dood. Daarom hebben we voor dit soort situaties een ‘war room’ bij Open Line en kunnen we uit alle gelederen van onze organisatie de specialisten op de diverse kennisgebieden bij elkaar roepen om het probleem als één taskforce op te lossen.”

Vooruitkijken

Nu de samenwerking weer voor twee jaar is verlengd, kunnen het ZRTI en Open Line vooruitkijken. Niels: “Wat we de komende tijd gaan realiseren, is de zogenoemde ‘hybride cloud’. Dat betekent dat een deel van de ICT-omgeving in onze Open Line datacenters is ondergebracht, maar dat we bijvoorbeeld Office365 uit de Microsoft-cloud afnemen. We inventariseren nu hoe we dat bij het ZRTI het beste kunnen doen en van welke hardware we de medewerkers gaan voorzien, zodat we de komende jaren weer vooruit kunnen.”

Dirk-Jan Westerhof, manager Fysica & ICT Niels van Rooij, accountmanager Open Line