Debora Diepeveen & Linda van Sabben

Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige

Interview

Bij het ZRTI sta je nooit stil

Bij het ZRTI maken onze werknemers het verschil. Zij voeren de behandelingen uit, zij zorgen dat patiënten zich prettig voelen, zij waarborgen onze kwaliteit. Daarom investeren we veel in hun kennis en persoonlijke ontwikkeling. Met opleidingen natuurlijk én met alle ruimte om nieuwe paden te betreden. Linda van Sabben en Debora Diepeveen kunnen erover meepraten. Allebei hebben ze aanvullende taken naast hun toch al afwisselende functie.

‘In ons beroep staat niks stil’, vertelt Linda van Sabben. Ze is net als Debora MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige). ‘Ik ben direct na mijn hbo-opleiding bij het ZRTI gestart. Dat is nu 22 jaar geleden en veel technieken die ik op school heb geleerd, zijn ver doorontwikkeld.’ Debora beaamt: ‘Ik ben gestart in het Erasmus MC, werkte 3 jaar in Curaçao en begon 2,5 jaar geleden bij het ZRTI. Ook in die relatief korte periode is er al veel veranderd. Technisch én in de samenleving. Het vergt iets om daarin bij te blijven.’ Linda: ‘We volgen daarom allemaal regelmatig opleidingen en cursussen. De opgedane kennis verdelen we vervolgens met collega’s in een zogenaamd referaat. Ook gaat zo’n acht keer per jaar bij ons in huis een spreker dieper in op een specifiek onderwerp.’ Debora: ‘En dan zijn er nog onze jaarlijks terugkerende verplichte cursussen zoals stralingshygiëne, infectiepreventie en valpreventie.

Leren van andere taken
Alsof dat niet al genoeg afwisseling biedt, hebben Linda en Debora allebei extra taken. Debora is ploegleider, BHV’er en coördineert de roosters van collega’s. Debora: ‘Het ZRTI is een relatief kleine organisatie. Kleinere takenpakket worden onder collega’s verdeeld, net als veel projecten. Daarom kunnen we hier ook andere kwaliteiten ontwikkelen. Ik werk 36 uur en naast mijn werkzaamheden als laborant ben ik dagelijks ook bezig met de personeelsplanning. Ik vind het prettig om me ook op die manier te kunnen ontwikkelen. Het is naast de opleidingsmogelijkheden de reden dat ik bewust voor het ZRTI koos.’ Linda is ploegleider, begeleidt leerlingen bij veilig gebruik van stralingsapparaten, is BHV'er en sinds kort hoofd BHV. ‘Ik zat ook al in een aantal werkgroepen en commissies en vind dat erg leuk. Maar het is niet iets wat je móet doen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets niet kon weigeren of dat ik ergens voor moest strijden. Als je een thema leuk vindt, ben je welkom om daaraan bij te dragen.’

Talenten ontdekken
Ondanks dat het zeker geen must is om andere taken op te pakken, lijkt het wel iets wat MBB’ers graag doen. Linda: ‘Ontwikkelen hoort als vanzelf bij onze functie. Misschien motiveert ons dat om ook te verbreden. Ik zat bijvoorbeeld in het bouwproject voor ons nieuwe bestralingstoestel. Dat is niet iets waar ik ervaring mee had, maar het is wel enorm boeiend. Soms ontdekken mensen daar ook andere talenten waar ze dan mee aan de slag gaan. Je ziet dat goed in onze organisatie. Een van onze directeuren is ooit ook begonnen als laborant, net als onze direct-leidinggevende. En onze twee Physician Assitants en zelfs IT’ers.

Samen groeien
Debora: ‘Het is gewoon heel fijn dat alles waarin je je wil ontwikkelen, bespreekbaar is. Ik heb aan mijn huidige hoeveelheid taken genoeg, maar ik weet dat er hier nog kansen genoeg liggen. Ik volg nu dan ook weer een opleiding.’ ‘Ook al omdat we regelmatig van taken wisselen,’ vertelt Linda. ‘En dat is ook goed. Iedereen heeft andere en nieuwe inzichten. Ik doe het als hoofd BHV net iets anders dan mijn voorganger, mijn opvolger zal dat ook doen. Zo kunnen we allemaal iets toevoegen en daarmee groeien we ook als organisatie.’