Peggy Vencken

Oncologisch gynaecoloog bij Bravis Ziekenhuis

Interview

''Prettig dat we het aantal spreekuren voor vrouwen met baarmoederkanker met de helft hebben gereduceerd''

De controles na baarmoederkanker samenvoegen, zonder op zorg in te leveren: het is mogelijk. Dankzij een intensieve samenwerking tussen het Bravis Oncologie Centrum en het ZRTI is er sinds februari 2019 een maandelijks, gezamenlijk spreekuur voor vrouwen met baarmoederkanker die nabehandeld zijn met bestraling. Zowel de patiënten als de artsen zijn heel positief over het spreekuur nieuwe stijl, vertelt oncologisch gynaecoloog dr. Peggy Vencken van Bravis.

De helft minder controles

Van de vrouwen die de diagnose baarmoederkanker krijgen, heeft ongeveer 50% aanvullende bestraling nodig. Daarna krijgt de vrouw gedurende vijf jaar zes controles per jaar: drie keer bij de gynaecoloog en nog eens drie keer bij de radiotherapeut-oncoloog. Anderhalf jaar geleden besloten Peggy Vencken en Inge Jacobs, radiotherapeut-oncoloog bij het ZRTI, bij elkaar aan te schuiven wanneer een gezamenlijke patiënt bij een van hen op spreekuur kwam. Dat was vanaf het begin een prettige samenwerking. Door beide specialisaties in één spreekuur van twintig minuten te combineren, hoeft de patiënt nog maar drie keer per jaar naar het Oncologisch Centrum in Roosendaal te komen.

Beter voor herstel

“Ook al is de patiënt in principe genezen, elke afspraak is toch een enorme belasting”, vertelt Peggy Vencken. “Ieder contact met het ziekenhuis zorgt ervoor dat zij weer actief bezig is met haar ziekte. Veel vrouwen worden dan opnieuw bang en onzeker, gaan piekeren of slapen de nachten voorafgaande aan de afspraak slecht. Ze komen vaak heel zenuwachtig naar het spreekuur. Dit is niet bevorderlijk voor het herstel. Daarom is het heel prettig dat we het aantal afspraken met de helft hebben kunnen reduceren. Door het gynaecologisch onderzoek nu meteen met ons tweeën te doen, maken we het minder zwaar voor de patiënt én kunnen we sneller en adequater reageren.”