Tilly Leseman

Radiotherapeut-oncoloog

Interview

‘De combinatie van het warme contact met patiënten en de koele kant van techniek: dat vind ik mooi aan mijn vak.’

Tilly Leseman is radiotherapeut-oncoloog bij het ZRTI. “De apparatuur en technieken voor radiotherapie worden steeds geavanceerder en het ZRTI is daarin up-to-date. Zo zetten we sinds vorig jaar wervelstereotaxie in. Dat past bij onze gezamenlijke drive om het zo goed mogelijk te doen voor patiënten.”

“De combinatie van het warme contact met patiënten en de koele kant van techniek: dat vind ik mooi aan mijn vak. Ik werk hier nu ruim een jaar als radiotherapeut-oncoloog, ofwel bestralingsarts. In die functie leg ik aan patiënten uit wat hun medische situatie is, wat bestraling kan betekenen, hoe dat in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen van de behandeling zijn. Tijdens de behandeling begeleid ik de patiënt om eventuele bijwerkingen goed te ondervangen. Dat gaat vaak in een positieve sfeer: mensen die bij ons komen kijken over het algemeen uit naar behandeling. Ja, ook als ze niet meer kunnen genezen, want dan kunnen onze behandelingen klachten verminderen. Maar natuurlijk is er ook sprake van verdriet. Voor mij brengt daarom het werken met de techniek evenwicht, waardoor ik de soms verdrietige verhalen beter kan behappen.”

Hogere dosis, minder bijwerkingen

“Het werken met de techniek gebeurt achter de schermen van wat patiënten zien. Ik bepaal bijvoorbeeld het doelgebied van de bestraling en controleer het bestralingsplan. Daarin is telkens weer meer mogelijk: er zijn continu verbeterslagen in beeldvorming en bestralingsapparatuur. Daardoor kunnen we onze patiënten steeds betere behandeltechnieken aanbieden. Zoals wervelstereotaxie, waar we in 2020 mee zijn begonnen. Stereotaxie is binnen de radiotherapie een techniek waarmee je met een hoge dosis heel precies relatief kleine gebieden kunt bestralen. Dat lukt alleen omdat je met deze techniek ervoor kunt zorgen dat voor de gebieden rond het bestralingsgebied de dosis veel lager is. Dat geeft een goede tumorcontrole met weinig bijwerkingen. Het werd al wat langer toegepast in het brein: de hersenstereotaxie, en in de long: de longstereotaxie. Nu is er bij het ZRTI dus ook de wervelstereotaxie én we zijn al aan het ontwikkelen voor gebruik op andere plaatsen in het lichaam. Zoals de lymfeklieren in het kleine bekken en ribben of overige botten. Het doel van stereotaxie is om met de hoge dosis langdurig een tumorgebied onder controle te houden, waardoor andere behandelingen kunnen worden uitgesteld. Een ander voordeel is ook dat er veel minder behandelingen nodig zijn en dat scheelt enorm in de belasting voor patiënten.”

Teaminspanning

“Ook al zijn we een relatief klein centrum, we bieden state-of-the-art radiotherapie. Dat past bij onze gezamenlijke drive om het goed te doen voor de patiënten. Iedereen is heel betrokken, we doen het echt met zijn allen. Ook het invoeren van de stereotaxie is een inspanning van het team samen. De artsen, de fysici, de laboranten: alle disciplines denken vanuit verschillende invalshoeken mee over wat belangrijk is en waar we op moeten letten. Dat doen we heel soepel en vlot: we pakken aan en doen het gewoon. Schouders eronder en gaan. Zo brengen we als centrum met een regiofunctie de nieuwste behandelingen toch dichtbij.”