Menselijke maat

Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, staat zijn of haar wereld op z’n kop. Bij het ZRTI begrijpen we dat. We hebben oog voor de mens achter de patiënt en kijken verder dan onze dagelijkse zorgverlening. Onze locaties zijn bijvoorbeeld zo ingericht dat het rustige, prettige ruimtes zijn waar mensen in een ontspannen sfeer worden ontvangen. En heeft een patiënt vragen? Dan staan onze toegewijde medewerkers klaar om die te beantwoorden. In deze paragraaf vermelden we een aantal voorbeelden van resultaten uit 2023 op het gebied van menselijke maat.

Belangrijke ontwikkelingen en resultaten in 2023:

 • Informatievoorziening patiënten
  We hechten veel waarde aan een goede informatievoorziening van onze patiënten. De diagnose kanker brengt veel teweeg, evenals de verschillende behandelingen die volgen. Heldere informatie kan helpen om gerust te stellen en onduidelijkheden en onzekerheden weg te nemen. In 2023 namen we nieuwe nazorgbrochures in gebruik voor borstkankerpatiënten, prostaatkankerpatiënten en patiënten met hersentumoren. Ook ging de nieuwe voorlichtingsmodule live op onze website. Deze module vervangt de verouderde films en geeft patiënten en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om per stap in het behandelproces de informatie digitaal te bekijken. De brochures en de voorlichtingsmodule zijn in nauwe afstemming met de cliëntenraad en met patiënten ontwikkeld.

  De aanschaf van HiX maakte voor ons ook de implementatie van een patiëntportaal voor onze patiënten mogelijk. Op 7 februari 2024 ging dit portaal live. De cliëntenraad is in 2023 betrokken bij het ontwerp en de inhoud. We vinden het belangrijk dat onze patiënten via het patiëntportaal meer inzage hebben in hun gegevens en informatie die betrekking heeft op hun behandeling. We ontwikkelen dit portaal verder door in de komende jaren.
   
 • In gesprek met patiënten
  We vinden het belangrijk om feedback van onze patiënten te krijgen. Daartoe voeren we al vele jaren doorlopend een patiënttevredenheidsonderzoek uit. Sinds 2021 hebben we daar panelgesprekken aan toegevoegd. In een kleine groep kunnen we dan met patiënten dieper op bepaalde onderwerpen in gaan. Samen met de cliëntenraad voerden we in het afgelopen jaar weer twee gesprekken, waarin we de nazorgbrochure prostaatkanker evalueerden en met een aantal patiënten spraken over het thema “zelfregie”. Het waren plezierige en waardevolle gesprekken. We willen dit enkele keren per jaar blijven doen.
   
 • Menselijke maat in de beddenwacht met dank aan de vrienden van Siem
  In 2023 maakten we kennis met een groep enthousiaste en zeer betrokken mensen bij de Stichting Vrienden van Siem. Het hele jaar hebben zij diverse activiteiten georganiseerd en acties ingezet om geld op te halen voor het ZRTI. Deze stichting kiest ieder jaar een goed doel in de oncologie en helpt en denkt mee om hier in natura een goede bestemming voor te vinden. Op 6 januari 2024 werd het verrassende bedrag van €41.000,- bekend gemaakt dat de stichting voor het ZRTI heeft opgehaald. We zijn onder de indruk van de bevlogenheid van het bestuur en alle betrokkenen (van met name het eiland Tholen) die dit mogelijk hebben gemaakt. Met dit prachtige bedrag geven we samen met de Vrienden van Siem onze beddenwachtruimtes in 2024 een ware make-over. Deze ruimtes worden gebruikt door (vaak ernstig zieke) patiënten die langere tijd bij ons moeten wachten om verschillende stappen in de behandeling achter elkaar te doorlopen. We willen deze ruimtes voor hen zo aangenaam mogelijk maken. Hiervoor hebben we ook bij de patiënten zelf (en hun naasten) en de cliëntenraad navraag gedaan om zo hun wensen in beeld te krijgen. In 2024 worden de ruimtes feestelijk opnieuw geopend.

 

"Iedereen was ontzettend aardig, geduldig en begripvol. Je kunt aan alles merken dat het personeel goed en professioneel omgaat met mensen die geëmotioneerd en uit hun doen zijn."- Patiënt ZRTI